yapilarda kullanilan cam cesitleri

Yapılarda Hangi Cam Çeşitleri Kullanılır?

Camlar hayatımızda yer alan çok önemli bir maddedir. Dekorasyondan tutun da sağlığa kadar her yerde camlar hayatımızın merkezinde yer almaktadır. İnşaat sektöründe de camların etkisi ve payı çok büyüktür. Özellikle iç mimaride dekorasyon amaçlı cam kullanımı çok önemlidir. Yapıların dış dünya ile bağlantısını sağlayan pencereler ve cephelerde büyük oranlarda cam kullanılmaktadır. Dış cepheler ve pencereler taşıyıcı profiller, ankrajlar, bağlantı parçaları ve camlardan oluşmaktadır.

Yapı Cam Çeşitleri

Yapılarda birçok renk ve çeşitte cam kullanılmaktadır. Cam çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

 

Normal Pencere Camı

Standart pencere camları kireç taşı tozu, arıtılmış silis kumu, sodyum sülfat, kalsiyum karbonat veya kalsiyum hidroksit malzemelerinin karışımından oluşmaktadır.

Normal pencere camları farklı kalınlıklarda üretilmektedir. Pencerelerde kullanılan camlar 2,3,4,5,6 ve 7 mm kalınlıkta olmaktadır. Cam kalınlıkları ısı yalıtımı yönünden direkt belirleyici değildir. Kalınlıklar belirlenirken cam ebatları ve dış tesir kuvvetleri önem arzeder. Cam kalınlıklarının gereksiz arttırılması pencere doğramasına aşırı yük vermektedir, açılır kısımlar belirli bir süre sonra sarkmaktadır. Kanatlar büyük tasarlanırsa kullanılan doğrama kesitleri de buna göre büyütülmelidir.

Bu camlar pencere camı kullanımı dışında bina içlerinde dekorasyonlarda, mobilyalarda, çerçevelerde solar enerji panellerinde, elektrik ve elektronik cihazlarda da kullanılmaktadır.

 

Hava Tabakalı Camlar

Cam kalınlıklarının arttırılması ısı yalıtımı yönünden çok fazla önem arz etmemektedir. Hava boşluklu camlar ısı kaybını azaltmak için tasarlanmış özel camlardır. Hava boşluklu camlar iki veya daha fazla camın bir arada kullanılması ile üretilmektedir. Bu camların kullanımı, ısı yalıtımı yanında ses yalıtımı için de önerilmektedir. Bu camların dış kenarlarında kullanılan konstrüksiyon sesin ve ısının geçişini büyük ölçüde engellemektedir.
Hava boşluklu camlarda alüminyum profiller ile mesafeleri korunan camlar arasına nem emici malzeme yerleştirilerek aradaki nem alınmakta kullanılan elastik macunlar sayesinde dış hava bağlantısı kesilmektedir. İki cam arasında bulunan boşluktaki nem üretim aşamasında da önlenebilir. Aradaki nem alınmaz ise sıcaklık değişimlerinde yüzeyde yoğuşma olmaktadır.

Bu cam çeşitleri iki veya üç adet pencere camının vakumlanmış veya özel gaz doldurulmuş boşluklar ile birbirileri ile mesafeleri korunarak yapılmış özel cam sistemleridir. Hava tabakası ve camlı sistemin ağırlığını dengelemek için taşıyıcı ve yan takozlar kullanılmaktadır.
Hava tabakalı camlar pvc, ahşap veya metal doğramalara çıta, macun yardımı ile takılabilirler.

Bu camlar içerdeki ısının dışarı çıkmasını engellediği gibi, yaz aylarında da bunun tam tersi vazife üstlenerek klima enerji tüketimini azaltmaktadır. Bu camlar düz camlara göre daha fazla güvenlikli olsada yüksek güvenlik camları değillerdir.

 

Mat Camlar

Camın yüzeyi pürüzlendirilerek saydamlığı bozulur, bu işlem matlaştırmadır. Matlaştırma işlemi sonunda cam arkasını göstermez.
Mat camlar arkasının görünülmemesinin istendiği yerlerde kullanılmaktadır. Kapı camları, bölme camları, acık ofisler çok sık kullanıldığı yerlerdendir. Mat camlar ışığı daha homojen yaydığı için aydınlatma armatürlerinde de kullanılmaktadır. Matlaştırma işlemi sonunda cama dekoratif bir görünüm kazandırıldığı için yapı içlerinde kullanımı daha yaygın olmaktadır. Matlaştırma basınçlı kum püskürtülerek, asitle ve polisajla yapılabilir.

 

Kristal Camlar

Kurşun camı olarak da bilinmekte, kurşun oksit içermektedir. Kurşun oksit cama yumuşaklık vermekte ve daha fazla işlenebilir duruma getirmektedir. Camın içerisine PbO ( kurşun oksit) katılması sayesinde zararlı ışınları yansıtır hale gelmektedir.

İçerisinde %65 daha fazla PbO bulunan camlar gama ve X ışınlarını yansıtabilmektedir. Bu nedenle gama ve X ışınlarından korunma amacı ile hastanelerde perdeleme camı olarak kullanılmaktadırlar. %80 daha fazla PbO içeren camlar ise gama ve x ışınlarından korunma camları olarak kullanılır.

Kristal cam %24 den fazla PbO içeren camlardır. Kolay işlenebilmesi nedeni ile kase, vazo, kül tablası gibi süs eşyası üretiminde kullanılmaktadır.

 

Float Camlar

Ayna, yüksek kalitede yapılan inşaat, kaliteli cam mobilya gibi özel ve lüks işlerin yapımında kullanılan özel camlardır. Çekme yöntemi ile üretilen camın eriyik kalay üzerinde geçirilmesi sayesinde üretilir.

Eritme fırınında kuvars kumtaşı tozu, soda külü, deniz kumu ve diğer malzemelerin karışımı ile hazırlanan karışım yüksek sıcaklıkta eritilir. Eritme fırınında çıkan cam ,metal sıvının üzerine akar, düz bir şerit halinde yayılır. Float camlar ayna yapımında çoğunlukla kullanılmaktadır. Uluslararası standartlara uygun üstün kaliteli bir camdır.

Yüzeyler parlak ve tamamen pürüzsüz olduğundan prestijli binaların dış cephelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca aydınlatma camı , fotovoltaik duvar gibi kullanım alanları da vardır.

 

Emaye Camlar

Temperlenerek veya ısıl işlem yapılarak güçlendirilmiş, bir tarafı mineral pigmentler ile kaplanmış camlara emaye cam denir. Dekoratif özelliği öncelikli olan bu camlar güneş ışık kontrolü sağlamada öncelikli bir tercih olmaktadır.

Emaye cam dış cephelerde giydirme camı olarak kullanılmaktadır. Çatı ışıklık kullanımı diğer kullanıldığı yerlerden birisidir. Güneş ışık kırıcı özelliği nedeni ile çatı ışıklıklarında kullanımı önerilir. Lamine camlar ve diğer camlar ile kombineli olarak da kullanımı olmaktadır.
Cephe ve çatı dışında ara bölme ofis camı olarak da kullanılabilir. Masa üstü camı gibi mobilya kullanımı da vardır.

 

Empirme Camlar

Bu camlar dökme ve silindirleme yöntemi ile şekillendirilen camlardır. Özel olarak tasarlanmış düzlem döküm masası üzerine dökülen eriyik cam üzerinden metal bir silindir geçirilerek hazırlanır. Silindirde cam üzerinde istenen desenler girinti ve çıkıntı şeklinde kaplı bir halde bulunur.
Çoğunlukla iç mekan dekorasyon camları olarak kullanılırlar. Kendi içlerinde farklı isimlerde çeşitleri vardır.

 

Güvenlik Camları

Bu camlar mal ve can güvenliği istenen mahallerde kullanılan camlardır. Çok zor kırılan, kırıldığında ise birbirinden ayrılmayan veya parçalarının keskin kenarlı olmadığı camlardır.

 

Lamine Camlar

Tabakalı camlar iki veya daha fazla cam tabakasının PVB yardımı ile basınç ve ısı yoluyla birleştirilmesi sayesinde elde edilirler, lamine cam olarak adlandırılan bu camlar dayanıklılık ve esneklik gerektiren uygulamalar için önerilir.

PVB (Polivinil Butiral) cam tabakaları arasında kullanılan özel bir folyo tabakasıdır. Çok tabakalı olarak üretildiğinde kurşungeçirmez cam niteliği kazanmaktadır. Lamine camlar temperli camların kullanıldığı yerlerde kullanılabilir. PVB yüzeye yapışabilme, optik berraklık, dayanıklılık ve esneklik gerektiren özel uygulamalarda da kullanılabilen bir tür özel reçinedir.

PVB aynı zamanda koruyucu bir tabakadır, esnek bir formdadır. Bir cam tabaka kırılsa bile, kırılma diğer cam tabakaya geçmez. Kırılan parçalar üzerinde tutar. Güvenlik gerektiren her alanda ve otomotiv sektöründe kullanılır.

Camlarda veya ara katmanlarda renk ve kalınlık değişiklikleri ile istenilen görüntünün oluşması sağlanır. Lamine camların UV geçirgenliği ve ses yalıtımında müspet katkıları vardır. Lamine camlara temperleme işlemi uygulanırsa çok daha yüksek mukavemet kazandırılmış olunur.
Lamine camlar her türlü doğramaya uygulanır. Renkli veya renksiz olarak tasarlanabilir.

Güvenlik binaları, korkuluklar, banka şubeleri, vitrinler, mücevher mağazaları gibi çok farklı kullanım yerleri vardır.

 

Temperlenmiş Camlar (Ön Gerilmeli Camlar)

Güvenlik camlarından olan temperli camlar camın daha mukavemetli olması gereken yerlerde tercih edilmektedir. Bu mukavemetin yanında temperli camlar; kırıldığında çok küçük parçalara ayrılan ve cam parçacıklarının keskin olmadığı özel üretim camlarıdır.

Temperli camlar korkuluk, oto cam, cam balkon sistemi, giydirme cephe camları gibi geniş bir aralıkta kullanılmaktadır. Ülkemizde 5,6,8 ve 10 mm olarak üretilmektedir. Cam balkonlarda kullanımı 8 ve 10 mm’dir.

Özel fırınlarda 650-700 dereceye kadar ısıtılan camlar hava ile aniden soğutularak ani ısı değişikliği şeklinde temperleme yapılmaktadır. Normal camlar 40 dereceye kadar ısıl şoklara dayanabilirken temperli camlar 300 dereceye kadar ısıl şoka dayanmaktadır. Temperli cam üretildikten sonra üzerinde işlem yapılamaz.

Temperli camlar dış cephe sistemlerinde, kış bahçelerinde, fırın kapaklarında, giyotin cam sistemlerinde, araçlarda, cam korkuluk sistemlerinde, çatı ışıklıklarında, cam balkon sistemlerinde, ofis bölmelerinde, mobilyalarda kullanılmaktadır.

 

Telli Camlar

Camın kırılması esnasında veya ısıl şoklarda dağılmasını engellemek için telli cam kullanılır. Telli cam yatay veya yataya yakın cam kullanımında, çoğunlukla bodrum ışıklıkları gibi yerlerde ve yangın esnasında patlamaması gereken özel kullanımlarda tercih edilmektedir. Yangında patlayan normal camların sakıncası telli camlar kullanımı ile giderilmiştir.

 

Reflekte Cam

Isı kontrol cam sınıfında olan reflekte camlar; camın üretilmesi esnasında içlerine renklendirici katılarak renkli üretildiği gibi renksiz formlara da sahiptir. Renkli veya renksiz üretilen camlar üzeri metal oksit ile kaplanarak reflekte özelliğine kavuşurlar.

Bu camlar güneş ışığını mükemmel bir şekilde yansıttığı gibi arkasını da göstermeme özelliğine sahiptir.

Reflektif özelliği sayesinde cama aynalı bir görünüm kazandırır. Dış cephelerde giydirme sistemlerinde kullanılmaktadır. Lamine ve temperleme işlemeleri içinde uygun bir camdır.

Delik delme, bombe, baskı, rodaj gibi işlemlerden geçebilir.

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir